Vad zilnic zeci de mesaje publicitare si nu de putine ori ma minunez. Limitele sunt impinse departe si suntem din ce in ce mai agresivi. Iar cand vin din partea unor traineri de business…incep chiar sa imi pun niste semne de intrebare.
Nu sunt mare fan al webinariilor gratuite deoarece cred ca informatia de calitate nu este si nu trebuie sa fie gratuita.Dar cand gasesc un webinar sustinut de un specialist al carui blog il citesc de cativa ani, nu pot rezista sa nu ma inscriu. Si a meritat din plin! Caci am primit pe email o chiftelutza suculenta, cu ceva topping de praf de pusca.
Traim intr-o societate in care agresivitatea si violenta se manifesta in mai toate domeniile. De la nivel macro inter-regional si statal pana la micro-universul familiei si cel interior. Avem mesaje agresive in marketing online, in publicitate si promovare, iar specialistii in domeniu se lupta zilnic sa vinda fara limite si sa sustina consumerismul.
In aceasta lupta continua fara reguli si limite teritoriale, nu stim la ce metafore sa mai apelam. Iar trainerii risca derapaje grave, in goana de a aduna enoriasi la cuvantarile lor.
Sa apelezi la expresii din jocul de sah este cam mult. Vrei sa dai sah mat concurentilor, desi economia de piata se bazeaza pe principiul concurentei. Vrei sa dai sah mat grijilor si confuziei din micro-universul afacerii tale. Nu ai avut inca ocazia sa apelezi la un antrenor de devoltare personala? Ii gasesti peste tot, gata sa iti ofere o mantra pentru succes.
Dar clientii…ce au gresit? Sa ii abordezi doar din perspectiva superioritatii? Fara a-i cunoaste, descoperi nevoile reale si oferi solutii competitive.
Oare autorii acestui mesaj au minime cunostinte despre jocul la care fac referire?
Sahul este un joc de strategie, care se mentine in topul preferintelor de secole. Frumusetea lui consta in posibilitatea confruntarii pe un teren strict delimitat, folosind reguli clare si resurse egale disponibile ambilor adversari. Ceea ce nu mai intalnesti la confruntarile contemporane cu noi.
Cred ca o ora de webinar nu va fi suficienta pentru dezlantuirea arsenalului de trucuri, ponturi, sfaturi, exemple practice, studii de caz si idei. Nici ca voi avea un sentiment de siguranta dupa anihilarea adversarilor.
Si mai cred ca marketingul online este un domeniu generos, in crestere, ce poate contribui cu un procent important la PIB-ul tarii. Avem nevoie de educatie reala antreprenoriala si atitudine constructiva pentru a dezvolta afaceri de succes locale. Avem nevoie de mentori care sa-si impartaseasca experienta in mod educativ.
PS. Stiti in ce consta mutarea de “promovare” in sah?