Situat pe malul estic al Marii Mediterane, Liban este cea mai mica tara din Middle East, cu o suprafata geografica de doar 10,452 km² – cat un judet mai mare din Romania.
Insa cu o istorie indelungata, presarata cu multe episoade de cucerire si lupta pentru independenta si un popor care si-a pastrat o identitate proprie si isi iubeste tara.
Intr-o vacanta in Liban gasesti tot: de la frumoasele plaje mediteraneene la muntii cu peisaje impresionante, mancarea inegalabila, distractiile si activitatile din Beirut, linistea din satele de munte, vestigii istorice multimilenare dar si design modern, produse traditionale alaturi de trendy fashion.
1. Istoria multimilenara si vestigiile istorice
Intalnesti la tot pasul ruine de temple feniciene, temple sau bai romane, palate si biserici bizantine, manastiri crestine. Rezistand cu incapatanare vicisitudinii vremurilor si bombardamentelor, ruinele antice inca isi arata frumusetea si ingeniozitatea arhitecturala, povestind istorii nescrise. Nu rata:
Byblos
Sidon (Sayda)
Baalbeck
Tyre
2. Oamenii si diversitatea
De secole, aici traiesc impreuna oameni din diferite religii, secte si nationalitati, majoritatea crezand in pace si acceptare.
Popor rezistent, optimist, lumesc si hospitalier, iubitor de calatorii si nou, libanezii te invita in casa lor si te servesc cu cafea. Le place sa petreaca: de la micile reuniuni de familie pana la nunti, botezuri si petrecerile in cluburi. Limba este un amestec de Araba cu Engleza si Franceza. Beirutul este o capitala fascinanta tocmai pentru aceasta diversitate.
3. Gastronomia libaneza
Inegalabila, recunoscuta in intreaga lume se bazeaza pe doua principii: simplitatea si prospetimea ingredientelor.
In aceasta intersectie a Drumului Matasii cu bazinul Mediteranean, locuitorii au cunoscut din vechi timpuri ingrediente si condimente variate, educandu-si papilele gustative. Faimoasele tabbouleh, kefta si kebbeh. Shawarma facuta doar cu lipie, carne de vita condimentata si rosii. Hummus, nenumarate preparate vegetariene sau carne perfect pregatita pe grill, alaturi de renumitul ulei de masline si un vin local foarte bun. Dulciurile deosebite, cu multe seminte si nuci.
De la o placinta locala manoush pe care o poti manca pe strada, shawarma sau taouwk (varianta de shaorma cu pui), pana la restaurante rafinate cu preparate din peste sau fructe de mare, oferta este imensa. La tot pasul gasesti chioscuri cu sucuri din fructe proaspete si cafea, brutarii si magazine de dulciuri decorate cu lux.
Preturile sunt accesibile oricarui tip de buget iar toamna este o incantare, cu multe fructe si legume din recolta locala.
4. Beirut– metropola cosmopolita
Magazine, cafenele, restaurante, galerii de arta, muzee. Nu rata:
National Museum of Beirut
Mohammad Al-Amin Mosque
Gemmayzeh
Zaitouna Bay
Corniche
Stancile Pescarusilor in Raouche
Beirut Souks
Loc faimos de shopping, unde gasesti aproape toate brandurile internationale faimoase. Complexul a fost reconstruit dupa distrugerea totala din timpul razboiului 1975-1976. Ineditul acestui loc este dat de ruinele antice peste care este ridicata noua constructie, le poti admira de la primul nivel al complexului . Aroma cafelei de la terase se imbina cu fumul narghilelor, ascultand indemnul la rugaciune din moscheea islamica, acompaniat de clopotele bisericii crestine.
Fie ca iti cumperi un kaftan traditional, o tinuta Ellie Saab, sau o bijuterie Zoughaib, admiri covoare iraniane handmade, sau iti faci un parfum personalizat, Beirut iti ofera o experienta placuta si autentica.
5. Mostenirea razboiului in Beirut
Libanul a suferit unul dintre cele mai sangeroase si lungi razboaie civile din istoria moderna. S-a incheiat acum 25 de ani, dar inca exista cladiri care pastreaza urmele tragicelor evenimente.
Fatadele pline de gauri si peretii macinati ce stau sa se prabuseasca isi spun povestea de o tragica autenticitate, amintindu-ti cat de importanta este pacea.
…Marturiile localnicilor ca si-au refacut casa de 15 ori, la un colt de strada au pierdut un membru de familie sau prieten, povestile de lupta ale veteranilor, puterea de refacere a poporului libanez si educatia tinerei generatii…toate fac parte din realitatea Libanului.
6. Plajele mediteraneene
Cu nisip fin si inconfundabila apa azurie. Locul acesta binecuvantat de zei beneficiaza de peste 300 de zile insorite pe an si poti sta la plaja chiar si in luna Decembrie. Publice sau private, naturale sau cu piscine exterioare, cu terase sau cluburi, oferta este variata si accesibila oricarui tip de turist.
In Decembrie sau Martie, dupa o frumoasa zi petrecuta la plaja, poti merge direct la ski (Faraya, 70 km distanta de Beirut), in aproximativ o ora.
7. zonele montane din liban
cu versanti abrupti, vai adanci si peisaje spectaculoase. Dupa cateva minute de condus pe autostrazile abrupte si pline de serpentine, ajungi in regiuni muntoase cu aer racoros, cedri si case de piatra. Satele catarate pe ametitoarele pante abrupte, cu case traditionale din piatra calcaroasa sau complexe rezidentiale moderne ofera o tihna si liniste contrastanta cu aglomeratia Beirutului. Cel mai inalt varf muntos are 3,088 m si exista multe trasee de hiking pentru amatorii de drumetie.
Pentru incantarea papilelor gustative, ai de unde alege: de la restaurante cu priveliste incantatoare pana la micile magazine care vand produse traditionale: muraturi, branzeturi, fructe uscate, seminte sau micile chioscuri ale localnicilor care pregatesc lipie traditionala saj.
Nu rata sa vizitezi:
shouf-
Manastirea Saint Charbel din Muntii Byblos
Castelul Beit eddine
Valea Qadisha
Una dintre cele mai importante zone monastice de pe glob, cu vechi manastiri ale crestinismului timpuriu, incluse acum in Patrimoniul Unesco.
8. Cedrii, emblema Libanului
Arbori vechi de mii de ani pot fi admirati pe crestele muntoase, dand un farmec aparte peisajului.
Mentionati de peste 100 de ori in Biblie si in Proclamatia Marelui Liban din 1920, cedrus libani poate trai 3 000 mii de ani. Templul lui Solomon din Ierusalim si corabia lui Nabucodonosor au fost construite cu lemnul acestor arbori. Cele mai importante rezervatii de cedri:
- Tannourine- cu 400 000 de cedri
- Barouk- peste 500 hectare
- Bsharre, cu 2 cedri in varsta de 3000 ani si 10 in varsta de 1000 de ani. Nu rata Rezervatia de Cedri Milenari din Shouf, cu celebrul cedru unde poetul Lamartine obisnuia sa poposeasca.
9. Valea Beqaa
Principala zona agricola a Libanului, situata la 1100 m altitudine si foarte fertila. Pe langa peisajele incantatoare spre munti, te poti relaxa in podgoriile foarte ingrijite, cu castele si restaurante. Aici strugurii sunt extrem de dulci si vinurile renumite ca cele mai bune din Middle East.
10. Festivalul de muzica de la baalbeck
Un festival de prima clasa, in decorul superb si inedit al Templului lui Bacchus. In weekendurile din Iulie si August, aici au loc reprezentatii de muzica clasica, dans, teatru, opera, jazz, muzica moderna. Alege o experienta culturala autentica, intr-un loc special!
11. pestera jeitta
Inclusa in 2017 in topul New 7 Wonders of Nature, detine una dintre cele mai impresionante aglomerari de stalactite si stalacmite din lume, inclusiv cea mai mare stalactica, de 8,2 metri.
12. scriitorul khalil gibran
Scriitor, poet si artist vizual, autorul celebrei carti Profetul (1923), cel mai bine vandut autor dupa Shakespeare si LaoTzu. Nu rata o vizita la muzeul dedicat lui, in Bsharre, 120 km nord de Beirut, locul unde este inmormantat.
Libanul este pentru turistul curajos, care nu se multumeste cu stereotipuri si destinatii prefabricate, care cauta autenticitatea si experientele adevarate.
Sfaturi de calatorie
- Transport- In Liban nu exista o retea de transport public, doar cateva microbuze particulare, si taxiuri. Sunt disponibile masini particulare ce efectueaza curse, aceasta practica se numeste Service si pretul este negociat in functie de distanta, de la doar 1,5 dolari (2000 LL) pentru o calatorie.
In afara Beirutului nu exista retea publica de transport ! Cea mai indicata optiune pentru turisti sunt tururile organizate. Inchirierea unei masini este dificila: exista putine firme de inchiriere si sofatul in aceasta tara este dificil: stilul de condus haotic, drumurile abrupte, inguste si pline de serpentine (toata tara este un Transfagarasan multiplicat).
- Trecerea brusca de la nivelul 0 al marii pana la 1500 metri in aproximativ o ora pentru traversarea sirului montan vestic spre Valea Beqaa, Balbeck poate crea neplaceri sistemului circulator. Sunt recomandate pauzele pentru adaptarea la schimbarea de altitudine.
- Cele mai bune perioade pentru vizitare sunt Martie-Iunie si Septembrie-Noiembrie. In lunile Iulie si August este foarte cald iar in Decembrie-Februarie sunt multe furtuni, dar si zile insorite cu timp placut in statiunile de ski.
- Tinuta de calatorie: spre deosebire de alte tari din Middle-East, Libanul este o tara unde orice stil vestimentar este permis. Totusi, tinuta decenta este apreciata si recomandata. Doamnele nu trebuie sa isi acopere capul iar pentru vizitarea moscheilor turistice gazdele pun la dispozitie gratuit pelerine.
- Pentru a ajunge la aceasta destinatie, poti alege curse directe de linie Tarom de 3 ori pe saptamana (durata zbor: doar 2 ore). Urmareste promotiile Tarom si ofertele pentru city-break prelungit. De asemenea, sunt disponibile zboruri low-cost cu escale de timp generos in Atena, Istambul sau Sarajevo.
- De cate zile ai nevoie pentru a vizita Libanul? Pentru a te bucura de multiplele atractii turistice, timp de relaxare la plaja si tot ce iti poate oferi acest loc deosebit, iti recomand minim o saptamana.
Galerie foto personala 2014-2018: