Pentru cei mai multi, capitala Beijing cu excursia la Marele Zid si Orasul Interzis este principala destinatie culturala chineza. Pentru ce interesati de business si tehnologie, Shanghai si Guangzou sunt populare.
Iar agentiile de turism vand aproape cu precadere aceste destinatii.
Totusi, pentru a intelege mai mult din cultura chineza si a experimenta locuri autentice, iti propun cateva destinatii mai putin cunoscute. Incearca sa le gasesti in ofertele agentiilor sau cauta grupuri organizate de calatorie.
XIan
Este cel mai vechi oras al Chinei, cu peste 5000 ani de istorie, fosta capitala pentru 11 dinastii, inainte de mutarea la Beijing. Vechi punct de colectare a produselor chinezesti pentru expeditia pe Drumul Matasii.
Vechea cetate (Orasul Interzis) este pastrata intr-o stare foarte buna si este locuita. In interiorul ei, poti vizita temple, pagode si muzee, iar pentru o experienta inedita poti face un circuit pe intregul zid al cetatii (construit acum 600 de ani, 13 km lungime) cu… bicicleta.
Orasul de 8 milioane de locuitori este cosmopolit si vibrant. Exista o comunitate musulmana puternica care da o nota aparte locului. Pe langa cele 10 moschei, aici poti gasi mancare cu specific arab, ceea ce poate fi o experienta foarte placuta, mai ales pentru turistul nu foarte obisnuit cu mancarea chinezeasca.
Hotelurile sunt variate, la standarde internationale. Spre deosebire de Beijing, aici aerul este curat si cerul albastru.
Nu rata: Big Goose Pagoda (simbolul Xianului, un fel de Tour Eiffel local), Han Yang Ling Museum, Shaanxi History Museum.
Dupa o ora cu autobuzul turistic ajungi la Terracota Warriors (soldatii de Teracota), celebrul mormant construit acum 2000 ani. Si mai interesante sunt piramidele de langa complexul de morminte, dar inca nu sunt accesibile turistilor.
La 120 km de Xian, poti experimenta ascensiunea pe unul dintre cele mai greu-accesibile trasee montane din lume, Huashan, unul dintre Cei 5 Munti Sacri ai Chinei (20155 m). Cararea suspendata la 1000 de metri, construita acum 700 de ani, da fiori de neuitat oricarui turist. Excursie de o zi. Spre destinatie sunt disponibile trenuri si autobuze.
Intr-o excursie in China, pentru a experimenta orasul Xian, iti recomand minim 4-5 zile. Xianul are aeroport si legatura feroviara de mare viteza cu Beijing.
Galerie foto Xian:
Muntii Wudang (WudangShan)
Desi putin promovat pentru turistii chinezi sau straini, este un loc special, prin frumusetea naturala dar mai ales pentru ca aici este locul unde s-a cizelat stilul de arte martiale TaiChi (cunoscut popular ca si “gimnastica chinezeasca”).
Exista scoli de arte martiale unde te poti initia si exersa, de la cateva zile pana la sederi mai lungi (pentru sederi de cateva saptamani, unele scoli au posibilitatea sa ofere viza de calatorie).
Sau poti doar vizita traseele montane, admirand superbele temple perfect integrate in natura (complexul de temple este inclus in Patrimoniul Unesco).
Nu rata ascensiunea de 4 ore pe scarile abrupte pana la Golden Temple, o experienta sportiva si spirituala in acelasi timp, acest traseu fiind conceput ca o metafora a existentei umane. Dificultate medie.
Infrastructura de turism este foarte bine pusa la punct aici, accesul se face numai cu autobuze turistice, pe baza unui card individual. Poti alege hoteluri din orasul WudangShan, la baza muntelui, sau hoteluri pe munte. Muntii Wudang sunt spectaculosi in fiecare anotimp si pentru vizitarea complexului de temple din zona montana, iti recomand 2-3 zile.
Galerie foto Muntii Wudang:
Ordos (kangbashi)-Dongsheng
Localizate in Desertul Gobi, in provincia autonoma chineza Mongolia Interioara, aceste orase au fost dezvoltate cu precadere in ultimii 20 de ani si sunt inca in curs de populare. De aceea, pe langa aerul rarefiat (1500-1600 m altitudine), cerul de un bleu intens, calatorul este impresionat de curatenie, liniste si densitate redusa a populatiei…atribute oarecum neobisnuite pentru China.
O destinatie pentru turistul aflat in excursie in China care doreste sa guste si experienta mongola: stepa nesfarsita, yurtele, demonstratiile de echitatie cu inegalabilii cai, personalitatea lui Gengis-Han.
In Ordos exista statui gigant din bronz care infatiseaza scene din viata marelui cuceritor si a mamei lui iar la 120 km distanta poti vizita Mausoleul inchinat lui.
Arhitectura Ordosului are un concept unitar iar statuile de zeci de metri inaltime in pietele foarte largi dau o nota aparte orasului. Nu rata Muzeul de Istorie, intr-o cladire aparte, cunoscuta ca si “cladirea-cartof”.
In ce priveste cazarea, poti alege oferta larga de hoteluri sau o experienta inedita intr-un complex de yurte. Gastronomia locala este bazata pe produse de origine animala (carne de vita si oaie, foarte gustoase).
Pentru a ajunge in aceasta zona inedita, exista trenuri de mare viteza sau poti alege cursele de pe aeroportul din Dongsheng. La sfarsitul lunii August are loc un festival local dedicat culturii stepei.
Este o destinatie care merita 2- 3 zile.
Galerie foto Ordos- Inner Mongolia: